Pedro Ximinez
Gepost door trderoo 
Pedro Ximinez
10 februari 2010 07:53
Beste mensen,

't was even wennen, de nieuwe stijl, maar ik denk dat het wel prettig is....

Mijn vraag:
Ik hou wel van een wijntje (rood, rosé, wit, met of zonder bubbels, het maakt niet uit), maar sherry vind ik niet lekker.
Dat wil zeggen....
een tijdje geleden vroeg een kennis mij: "wil je een sherry?"
Ikke: "tuurlijk niet! daar hou ik helemaal niet van."
Hij: "maar je houdt toch wel van port?"
Ikke: "tuurlijk wel. lust ik wel pap van!"
Hij: "proef deze sherry dan maar eens."

Nu ben ik niet één van de onbeleefste, dus proeven geslagen.
Nou..... ik kan je zeggen dat deze sherry goed was te drinken.
Het bleek een Pedro Ximinez te zijn.
Als ik juist ben geïnformeerd, komt deze sherry uit het zuiden van Spanje.

Kan iemand mij hier iets meer over vertellen, of een bepaald merk aanbevelen?
Ik wil hier zeker meer van proeven.

Alvast bedankt voor de info.

Theo
Re: Pedro Ximinez
10 februari 2010 19:16
Pedro Ximénez? drinking smiley
Re: Pedro Ximinez
10 februari 2010 20:01
De bekende PX is een zoet likeurwijntje die wel uit Jeréz komt maar ik zeker geen Sherry zou noemen, nou ja wij Spanjaarden noemen de Sherry uit Jeréz ook gewoon Jeréz.
Maar als je van goede wijn houdt kan ik je de volgende link aanraden waar o.a. ook informatie over de Pedro Ximénez te vinden is.
Re: Pedro Ximinez
11 februari 2010 01:33
voor alles wat je wenst te weten over alle soorten sherry.
Re: Pedro Ximinez
11 februari 2010 06:05
dank jullie wel....
toch wel interessant die streek en die wijntjes
Re: Pedro Ximinez
15 februari 2010 21:25
De mierzoete Pedro Ximénez is genoemd naar de druif, deze groeit trouwens op meerdere plaatsen in Andalucía zoals in de Montilla Moriles gebied en zou afstammen van een Duitse ras.

Net als andere (meng)sherry-wijnen -van zeer droog, licht tot matig en zeer zoet- wordt ook de PX via het bekende solera rijpingsproces verkregen, d.w.z. jonge wijnen worden met oudere vermengd tot het gewenste percentage ouderdom/kwaliteit.

Andere zoete is de Cream (merk Canasta wordt veel in Andalucía gedronken)

........en de andere kant op de Málaga uit de Moscatel druif.
Re: Pedro Ximinez
16 februari 2010 00:32
Hallo Andres,

De moscatel heb ik ook wel eens gehad.
Was ook helemaal niet verkeerd!
Niet om nu elke dag te drinken, maar als dessertwijn.... prima!

Zo heb ik ook nog semi dulce wijn liggen: Aureo uit Tarragona.
een doosje uit 1954, een fles uit 1926 en ééntje uit 1902 (geloof ik).

Vorig jaar eentje van 1954 aan een vriend gegeven op zijn verjaardag. Hij was in 1954 geboren.
Eerst een automatisch bedankje, dan het etiketje lezen, grote ogen en dan wordt zo'n flesje plotseling speciaal....
Hij heeft hem gedronken en het was erg goed.
Wel straf.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen